Covid-19

INFORMATIE OVER COVID-19

U kan alle recente informatie over Covid-19 vinden via www.info-coronavirus.be

VACCINATIE TEGEN COVID-19

Laat je vaccineren! Doe het voor jezelf, en doe het voor elkaar! Elk vaccin beschermt één persoon, maar enkel als er voldoende mensen gevaccineerd zijn is de hele gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen over dit virus, en terug te kunnen gaan naar een “normaal” leven.
Meer info: http://www.laatjevaccineren.behttps://www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie.

 

FILMPJE CORONATEST BIJ KINDEREN

Dient je kind een Covid-19-test te ondergaan? Bekijk eerst samen onderstaand filmpje! Met dank aan UGent en UZ Gent.

 

SNELTESTEN! sinds 1 maart 2021

Vanaf heden maken wij gebruik van sneltesten (enkel indien u minder dan vijf dagen symptomen vertoont!). Op die manier kunnen wij u veel sneller op de hoogte brengen van uw testresultaat! U zal door ons opgebeld worden van zodra uw resultaat gekend is (gewoonlijk is dit binnen de twee uur), zowel bij een negatief als bij een positief resultaat.

Wanneer u symptomen vertoont (klik hier om de Covid-19-vragenlijst te doorlopen):
stel niet uit en bel naar de praktijk (054/320666), of boek bij milde klachten online een tele-consultatie (u kan online boeken via de Welkom-pagina op onze website).
Patiënten met symptomen die op Covid-19-infectie kunnen wijzen, dienen in afwachting van hun testresultaat in quarantaine te gaan. Lees hier meer.
Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, vragen we met aandrang om in dit geval geen gewone raadpleging te boeken!

 

GEBRUIK VAN ZELFTESTEN

De verkoop van zelftesten in België is sinds 24 maart 2021 toegelaten. Enkel zelftesten die goedgekeurd zijn door het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) mogen verkocht worden in de apotheek. De lijst van goedgekeurde zelftesten kan je hier raadplegen. 

Zelftesten zijn niet geschikt als je coronaklachten of symptomen hebt. Contacteer in dat geval altijd je huisarts. Ook als je minder dan 3 maand geleden COVID hebt gehad (bevestigd met een positieve PCR-test), zijn zelftesten niet nuttig. Meer informatie over de gebruiksvoorwaarden en de handleiding kan je hier raadplegen.

Hoe omgaan met het resultaat van een zelftest?
Negatief resultaat: net als sneltesten zijn zelftesten minder betrouwbaar en sluit een negatief resultaat niet uit dat je toch besmet bent. Een negatieve zelftest is slechts een momentopnamen en kan nooit een vrijgeleide zijn om de geldende maatregelen niet meer te respecteren. Indien je na een negatief resultaat toch symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd de huisarts.

·         Positief resultaat: een positief resultaat op de zelftest moet altijd bevestigd worden door een klassieke PCR-test. Enerzijds om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een vals positief resultaat en anderzijds omdat het contactonderzoek enkel opgestart wordt bij een bevestiging door een positieve PCR-test. Vraag een activatiecode voor een PCR-test aan het contactcenter via het nummer 02 214 19 19 en maak hiermee een afspraak in een testcentrum in je buurt of contacteer hiervoor – voornamelijk als je nog (medische) vragen hebt – je huisarts. Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt, blijf je minstens 10 dagen in isolatie.

Informeer u altijd goed vooraf vooraleer u een zelftest overweegt. Bent u bezorgd over uw gezondheid (of symptomen), vraag dan advies aan uw huisarts.

 

IK VERTREK OP REIS

Het testen van reizigers, festivalgangers en dergelijke behoort niet tot de kerntaken van de huisarts. We verwijzen u hiervoor dan ook naar de labo’s van het ASZ (ma-vr 8u-20u, za 8u-12u, zo 9u-12u, zonder afspraak), het OLV (elke dag ook zaterdag en zondag, altijd op afspraak: klik hier), het testcentrum in Ninove (klik hier of bel 054/505909) of labo Medina (van maandag tot vrijdag, op afspraak: klik hier). U hebt geen code of doktersvoorschrift nodig! Maar: vanaf 28/6 kunnen kinderen tussen 6 en 17 jaar, en iedereen die nog niet de kans kreeg zich volledig te laten vaccineren, twee gratis PCR-testen aanvragen via mijngezondheid.be, daarvoor ontvang je wel een code, te gebruiken in bovengenoemde labo’s vanaf 1/7 en binnen de 10 dagen. U spreekt af met het labo op welke manier u van uw testresultaat zal verwittigd worden. Maak tijdig uw afspraak!

 

IK WORD OPGENOMEN IN HET ZIEKENHUIS

U hebt van uw specialist een voorschrift voor een Covid-test ontvangen (indien niet: contacteer aub uw specialist). Met dit voorschrift kan u zich aanmelden in het labo van het ziekenhuis waar u zal geopereerd worden, of in het labo van het ASZ (elke werkdag en op zaterdagvoormiddag, enkel voor opnames in het ASZ) of het OLV. U spreekt af met het labo op welke manier u van uw testresultaat zal verwittigd worden.